Лікарські рослини в лікуванні серцево-судинних захворювань
19:25
Атеросклероз. Глід колючий володіє багатосторонньою дією. Знижує артеріальний тиск, покращує сон, впливає на серцевий м'яз, знімає спазми коронарних та мозкових судин, посилює кровоплин, зменшує головокружіння, задишку. Відвар квітів (1 ст ложка сировини на 200 мл окропу, настояти 20 хв, пити перед їжею по 1/2стакана тричі на день). Відвар плодів (20 г сухих ягід залити 200 мл окропу, прокип'ятити 15 хв, пити перед їжею і на ніч по 1/2 стакана на прийом). Верес звичайний (трава з квітами), покращує роботу серця, знімає спазми коронарних та мозкових судин, заспокоює нервову систему (1 ст ложку сировини залити 500 мл окропу, кип'ятити 20 хв, настояти 2 год, пити як чай. Меліса лікарська в суміші з кипрієм, звіробоєм, собачою кропивою та листям берези по 10 г кожного. Одну ст ложку суміші залити 200 мл окропу, настояти 20 хв, пити як чай. Шипшина (плоди). 2 ст ложки сировини залити 1 л окропу в термосі, настояти на протязі ночі, приймати по 1/2 стакана двічі на день. Гречка посівна. 1 ст ложку квітів залити 500 мл окропу, настояти 2 год. Приймати 1/2 стакана тричі на день. Часник - свіже листя або 2 - 3 зубки часнику вживати щоденно до їжі. Цибуля (суміш соку цибулі та меду порівну) вживати по 1 ст ложці тричі на день. За годину до їжі або 2 години після їжі протягом двох місяців, перерва 2 тижні, і знову курс повторюють. Конюшина дика (10 г квітів на 200 мл окропу, відварити на протязі 20 хв, настояти 2 год, пити по 1 ст ложці 4 рази на день. Чорноплідна горобина містить значну кількість йоду, вітаміни та інші сполуки, які мають позитивну дію при атеросклерозі, зобі, гіпертонічній хворобі, стенокардії, аритміях та інших захворюваннях.
Гіпертонічна хвороба. Брусниця звичайна. Із свжих ягід готують сік, пити по 50 мл 4 рази на день. Валеріана лікарська. Відвари, настої, настоянки, порошок - приймати на день 4 рази. Глід колючий. Відвар сухих квітів (2 ст ложки сировини на 200 мл окропу, варити 10 хв, пити по 1 ст ложці 4 рази на день). Малина (суміш плодів малини або листя, трава метеринки, квіти липи, листя підбілу, подорожника, білої берези, хвоща польового, насіння укропу, плоди шипшини взятих порівну - 2 ст ложки суміші залити 400 мл окропу, ки'тити 15 хв, настояти 30 хв, процідити і пити по 1/2 стакана тричі на день. Часник - свіже листя або 2 - 3 зубки вживати щоденно. Картопля печена в "мундирах" корисна є поставщиком солей калію, або картопляний сік пити по 50 мл тричі на день. Конюшина лучна (1 ст ложку суцвіть залити 200 мл окропу, настояти 30 хв, пити по 1/2 стакана тричі на день. Буряк червоний, коренеплоди в різних видах до столу. Буряковий сік з медом (порівну), пити по 1 ст ложці 5 разів на день. Смородина чорна (відвар сушених плодів або листя 2 ст ложки сировини залити 200 мл коропу, кип'ятити 15 хв, настояти 1 год. Пити 4 рази по 1/2 стакана на день. Горобина чороноплідна (ягоди або листя 2 ст ложки залити 200 мл окропу, варити 10 хв, настояти 20 хв), пити по 1/2 стакана 4 рази на день. Сік горобини чорноплідної пити по 50 мл 4 рази на день.